Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

 Άνοιξε για το κοινό τον Ιούλιο του 2009 και είναι απλώς συγκλονιστικό! Μοντέρνο, ευρύχωρο, με άποψη και άκρως ενδιαφέρον παρουσιάζει με έξυπνο, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο τα ευρήματα της Αχαΐας. Χωρίζεται σε τρεις αίθουσες και οι αντίστοιχες ενότητες ρίχνουν φως στα ταφικά έθιμα, τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο των ανθρώπων της αρχαιότητας. Η μόνιμη έκθεση ακολουθεί το μοτίβο όλων των σύγχρονων μουσείων του κόσμου, δηλαδή πολλά από τα εκθέματα δεν βρίσκονται κλεισμένα σε βιτρίνες, αλλά στέκονται ελεύθερα στο χώρο, και έτσι όλοι οι επισκέπτες –μικροί και μεγάλοι– μπορούν να τα πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής. Ακόμη, υπάρχουν video wall όπου προβάλλονται slides με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά για παιδιά.

 

Patras Archaeological museum

 

Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν επί σειρά ετών με το μουσείο και τα εκθέματά του –αρχαιολόγοι, συντηρητές κτλ.– δημιούργησαν έναν χώρο ζεστό, φιλόξενο και ατμοσφαιρικό όπου μεταφέρθηκαν ολόκληρα ψηφιδωτά σε άριστη κατάσταση από τις ρωμαϊκές βίλες στις οποίες βρέθηκαν, καθώς επίσης και ολόκληροι τάφοι και σαρκοφάγοι από τον τόπο εύρεσής τους. Επιπλέον, στο μουσείο έχει μεταφερθεί μέρος μιας ρωμαϊκής κατοικίας, μιας αστικής κατοικίας ρωμαϊκών χρόνων και ένα πολυτελές ιδιωτικό λουτρό. Την εικόνα για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε και τι τους απασχολούσε συμπληρώνουν οι ενότητες για την υφαντική, το ψάρεμα, το κυνήγι, τη διακόσμηση κατοικίας, τις κομμώσεις και τον καλλωπισμό, τα κοσμήματα, την ενδυμασία, το παιχνίδι και τον ερωτικό βίο.

 

Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, γιατί τέτοιες προσπάθειες αξίζουν την προσοχή μας! 

Το μουσείο βρίσκεται στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών 38-40, είναι ανοιχτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας) τις ώρες 8.30-15.00 και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2610-420645.

 

Πηγή: visitgreece.gr